Recept autorisatiescherm in ASP: De Grote Make-over

19-03-2024

Nieuwe ontwikkelingen in ASP

In de release van 23.05 van ASP vond je de nieuwe versie van het Recept autorisatiescherm! Het vorige scherm met de verouderde 90’s look kon wel een opfrisbeurt gebruiken. Hoewel dat decennium nu weer helemaal trendy is, kozen wij toch voor een modernere styling. En eigenlijk nog veel belangrijker: de functionaliteiten zijn volledig herzien. “Het nieuwe scherm is nu veel rustiger en nuttiger, zodat de arts vlotte, maar goed geïnformeerde beslissingen kan maken,” vertelt onze analist Onno. Samen met huisarts en softwarecommissielid Menno Kocks legt hij uit wat er allemaal komt kijken bij zo’n monsterklus.

Wat is nieuw in het recept autorisatiescherm?

  • Medicatiebewaking is overzichtelijker: je ziet direct de inhoud van de medicatiebewakingsmeldingen.
  • De kolommen: Geen enkele kolom is hetzelfde. Het scherm toont nu bijvoorbeeld de einddatum van het vorige recept, niet de startdatum van het huidige.
  • Vinkjes: in het nieuwe scherm vind je nieuwe vinkjes waarmee je alle recepten per patiënt in een keer kan autoriseren.
  • En nog veel meer…

Waarom we besloten dit scherm aan te passen

“ASP bestaat al lang en is daarom ontzettend uitgebreid,” begint Onno zijn verhaal. Daar staat tegenover dat sommige schermen gebouwd zijn vanwege situaties die vijftien jaar geleden speelden. “Kijk bijvoorbeeld naar het hele aanvraagfenomeen vanuit een apotheek of patiëntportaal. Dat was in die tijd echt ongebruikelijk. Verder waren de praktijken veel kleiner. Er was daarom ook minder taakdelegatie. Kortom: 20 jaar geleden waren er minder redenen voor een uitgebreid autorisatiescherm”.

Stukje bij beetje voegden we natuurlijk talloze functies aan het scherm toe: “En dat werkte! Maar niet perfect,” erkent Onno. “Ook de ingestuurde ontwikkelvragen vanuit het Selfservice portaal lieten dit zien. Het oude scherm was een soort brei wat op je afkwam. Je moest dan maar zelf de goede dingen d’r uit vissen. Het werd dus tijd dat we dit scherm eens grondig gingen aanpakken.”

Onno Minderaa

  • Werkt al 20 jaar als analist voor ASP
  • Interesse in het vak komt door zijn vader: die was ook huisarts!
  • Is al 12 jaar trainer en wedstrijd official in wedstrijdzwemmen (door de jeugdsport van zijn dochter)

“Wat zou de softwarecommissie hiervan vinden?”

Functies aanpassen kunnen we niet zonder hulp van de softwarecommissie. Zij lieten hun licht schijnen over het nieuwe scherm. Softwarecommissielid Menno Kocks gaf bij de start al aan dat hij de kolom met de voorschrijfdatum onnodig vond: “Daar stond eigenlijk altijd ‘vandaag’. Geen interessante informatie. In plaats daarvan wilde Ik een kolom waarin je kon zien tot wanneer het vorige recept was voorgeschreven. Hierdoor kan je veel beter in de gaten houden of de patiënt op tijd is teruggekomen”.

Onno maakte vervolgens een plan om alle wensen uit te voeren. “Dat was best interessant om te zien,” vertelt Menno. “Onno kwam ook een paar keer terug om te vragen: ‘hé, dit is wat jullie bedoelden, toch?’ En als je daarna ziet dat jouw eigen voorstel meegenomen wordt in het nieuwe ontwerp, dan is dat extra leuk,” lacht hij. Geheime bronnen van Sanday verklapten zelfs dat een aantal commissieleden een zogenaamde ‘happy dance’ deden tijdens die vergadering van 20 september 😉

Recept autorisatieschermReceptautorisatiescherm NIEUW

Een jaar ontwikkelen: waarom duurt het zo lang?

Dat moet Onno ook altijd uitleggen op verjaardagen: “Mensen denken vaak onterecht dat code geen onderhoud nodig heeft. Ik zeg altijd ‘software roest’. Soms moet je een stapje terug doen om die roest te verwijderen, zodat alles weer past in het geheel. Dat gebeurt niet heel snel hoor, die roest, maar dit scherm was twintig jaar oud. Daar is steeds iets bijgebouwd, aangebouwd, tussen gebouwd of opgebouwd. Het scherm zat dus volledig verwikkeld in het systeem. Dat betekent dat je ook al die verbintenisjes moet aanpassen, en dat vereist zorgvuldigheid.” Menno knikt bevestigend, “Ja we moeten wel beseffen dat er hard gewerkt wordt aan verbetering, maar dat moet wel voorzichtig en dat kost tijd.

Maar, dan heb je ook wat!

Na veel werk onder de motorkap, hebben we nu een belangrijk scherm dat naadloos aansluit bij de werkwijze die huisartsen vandaag de dag hebben. “Eigenlijk staan we te weinig stil bij wat we allemaal voor elkaar hebben gekregen, want we zijn alweer bezig met het volgende,” geeft Menno toe. “Na een jaar ontwikkelen en meedenken staat dit scherm er, en goed ook. We mogen inderdaad best wel eens een feestje vieren. Dus die happydance was helemaal terecht.”

Van ASP naar Sanday

ASP gebruikers krijgen in de toekomst een upgrade naar Sanday, het nieuwe huisartsenplatform. Benieuwd naar het plan de campagne? Lees ‘t hier

Ook interessant

26-01-2023

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het Sanday-platform. Zo verandert in het 2e kwartaal van dit jaar de naam van APRO naar Sanday en krijgt de software een make-over naar de Sanday-stijl. Wil je weten waarom we APRO in een nieuw jasje steken, of wat er voor jou anders wordt? Dan ben je hier op de juiste plek. 

24-08-2023

Nieuw in ASP: Log in met de authenticator-app!

In de nieuwe update van ASP (2023.3) vereenvoudigden we jouw inlogproces. Vanaf nu kan je inloggen via tweefactorauthenticatie (2FA)! Geen fysieke digipassen meer: je meldt je gewoon aan met je smartphone via een (gratis) authenticator-app.

15-12-2022

Gegevensbeheer: doe 't veilig!

Bij Sanday vinden we beveiliging van gegevens erg belangrijk. Zeker omdat we werken met gevoelige gegevens. Hackers en software worden steeds kundiger in het vinden van sluiproutes en omwegen tot die gegevens. Waarbij er in het nieuws inmiddels meer dan één voorbeeld te vinden is van hoe een groot systeem gehackt is nadat er maanden eerder iemand binnen het bedrijf toegang had verkregen tot de systemen. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om een ‘sterke kluis’ te hebben.

26-06-2023

Nieuw in Sanday: een primeur bij BijsluiterPlus

Dankzij de nieuwe koppeling tussen Sanday en BijsluiterPlus hoef jij nooit meer te zoeken naar medicijninformatie. Schrijf aan in Sanday, klik op het gele logo van BijsluiterPlus (of scan de verpakking) en zie direct betrouwbare informatie over een specifiek medicijn. Hoe dat werkt, lees je in deze blog!

31-10-2022

Gegevensbeveiliging bij Sanday

Een data lek. Je hebt er vast wel eens over gehoord of gelezen. Misschien heb je zelfs wel eens een e-mail of brief gehad van een instantie met de vermelding dat bepaalde gegevens van je gelekt zijn. Fijn is het niet. Zeker niet wanneer dit gevoelige data betreft. Maar wat verstaan we precies onder een data lek? Hoe herken je deze en, belangrijker nog, hoe voorkom je het? Rutger van den Brink is security officer bij Sanday. Hij vertelt je hier graag meer over en wat wij doen om het lekken van data te voorkomen.

24-04-2023

De eerste keer als Sanday op 3 beurzen!

Lees hier over de eerste beurzen waar we te zien waren als Sanday: het KNMP-congres, het NEDhis-congres en de Mosadex experience!