Gegevensbeveiliging bij Sanday

31-10-2022

Standaard hebben wij geen toegang tot persoonsgegevens

Een data lek. Je hebt er vast wel eens over gehoord of gelezen. Misschien heb je zelfs wel eens een e-mail of brief gehad van een instantie met de vermelding dat bepaalde gegevens van je gelekt zijn. Fijn is het niet. Zeker niet wanneer dit gevoelige data betreft. Maar wat verstaan we precies onder een data lek? Hoe herken je deze en, belangrijker nog, hoe voorkom je het? Rutger van den Brink is security officer bij Sanday. Hij vertelt je hier graag meer over en wat wij doen om het lekken van data te voorkomen.

Wat is een datalek, en hoe kan deze ontstaan?

Volgens Rutger gaat het bij een data lek om toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie. Zonder dat dit de bedoeling is. Vaak is menselijk handelen hier een oorzaak van. Bijvoorbeeld het verliezen van een laptop of USB stick, papieren met persoonsgegevens die weggegooid worden in de verkeerde bak of het per ongeluk verwijderen van gegevens. Maar bijvoorbeeld ook het verkeerd koppelen van een patiënt in een patiënt portaal, waardoor de patiënt andermans gegevens krijgt te zien, is een vorm van een data lek.

Hoe is een datalek te ontdekken, en wat doe je als er een is geconstateerd?

Rutger: ‘’Het is vaak moeilijk om een data lek tijdig te ontdekken. De meeste praktijken of instanties komen er pas achter wanneer ze er door derden attent op worden gemaakt. Om een data lek zelf te achterhalen kan je zoeken naar onterechte inzagen door de NEN7513 gebaseerde logging te bekijken.” Rutger adviseert dan ook om dit als praktijk regelmatig te doen.

Stel er wordt bij jouw praktijk een data lek geconstateerd, wat doe je dan?

Wat je ook doet, noteer altijd je acties. Mocht het zo zijn dat er bij jou een data lek geconstateerd wordt, heeft Rutger hier een stappenplan voor opgesteld:

  • Probeer de situatie zo spoedig mogelijk te herstellen. Dicht het lek en voorkom verdere verspreiding. Daarnaast moet er nagegaan worden welke gegevens gelekt zijn en aan wie.
  • Doe, wanneer er gegevens zijn ingezien, een initiële melding bij het AP (Autoriteit Persoonsgegevens).
  • Onderzoek wat het risico is voor de betrokkenen en hoe het lek heeft kunnen ontstaan.
  • Wanneer er risico is op misbruik van de gegevens, meldt dit dan direct bij de betrokkenen. Wanneer dit het geval is, moet de melding bij het AP definitief gemaakt worden.
  • Als er geen risico is op misbruik van de gegevens (bijv. omdat ze enkel zijn ingezien door een andere zorg professional), dan kan je de melding bij het AP intrekken. Dit moet je wel motiveren.

Ons advies: bij verdenking van een data lek, schakel meteen een privacy officer in vanuit de koepel of vanuit de eigen organisatie.

Hoe is een datalek te ontdekken, en wat doe je als er een is geconstateerd?

Sanday is ISO 27001 / NEN7510 gecertificeerd. Deze norm is speciaal voor informatiebeveiliging binnen de gezondheidszorg. Al onze primaire processen worden minimaal jaarlijks opnieuw bekeken en waar nodig aangepast. Ook wanneer er wijzigingen plaatsvinden doen wij dit, zo wordt er blijvend aan de norm voldaan. Daarnaast wordt dit jaarlijks getoetst door een externe auditor. Zo weten we zeker dat er niks over het hoofd gezien wordt.

Bij Sanday worden bijzondere persoonsgegevens verwerkt in het kader van onze dienstverlening. Afspraken hierover zijn terug te vinden in de verwerkersovereenkomst. Hierin staat o.a. dat de verwerkersverantwoordelijke bepaalt met wie de gegevens gedeeld mogen worden. Privacy heeft bij ons hoge prioriteit. Mede daarom handelen wij alleen op instructie van de verwerkingsverantwoordelijke en hebben wij niet standaard toegang tot jouw gegevens. Enkel en alleen in noodgevallen kunnen sommige medewerkers binnen onze organisatie toegang krijgen tot de gegevens. Maar zelfs dan kan dat alleen met jouw toestemming. Zo zorgen we ervoor dat het risico op het lekken van data zo klein mogelijk wordt.

Wij zijn ons ervan bewust dat wij met gevoelige data werken. Net zoals jij, vinden wij veiligheid in de zorg erg belangrijk. Daarom blijven we in de toekomst uiteraard streven naar optimale kwaliteit en beveiliging. Dat doen we door onze processen routinematig te controleren en indien nodig aan te passen. Ook onze partners omtrent gegevensbeveiliging, zoals IT-serviceverleners, worden zorgvuldig geselecteerd. Zo hoef jij alleen nog maar te zorgen, voor zorg.

Voor verdere vragen met betrekking tot dit artikel of andere vragen, neem gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer.

Ook interessant

15-07-2023

Griep- en pneumokokkenmailing

Log in of registreer voor de griep- en pneumokokkenmailing! Nodig jouw patiënten zo eenvoudig mogelijk uit voor de griep- en pneumokokkenvaccinatie met ons eigen portaal: de pro-mailservice.

Sanday logo met mail voor het pro-mailservice portaal voor griep- en pneumokokkenvaccinatie
23-01-2023

Een terugblik op 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de benodigde certificeringen en als kers op de taart fuseerden we. We gaan met je door de vijf hoogtepunten van 2022. Gewoon, voor een beetje nostalgie.

18-07-2023

Waarom relatiebeheerder Rinze switchte naar Sanday

Rinze begon met een nieuwe functie als relatiebeheerder voor onze apothekers. We zoeken nu ook een relatiebeheerder voor onze huisartsen! Lees hier wat Rinzes werk zo waardevol maakt. 

04-07-2021

Tijdswinst met Sanday Plus!

Jack Wolters, apotheker van Service Apotheek Groenveld in Venlo, werkt met Sanday. “Ik was op zoek naar vernieuwing, doorontwikkeling en innovatie. Dit alles vond ik in Sanday en heb de stap destijds genomen. Fijn om als apotheker zo betrokken te zijn bij de ontwikkeling van Sanday. De apotheken die nu starten met Sanday maken hierdoor een soepele start.”

04-09-2023

Nieuw in ASP: Meest voorgeschreven medicatie

We versnellen jouw voorschrijfproces! In de nieuwe versie van ASP zie je vanaf dan een lijst met een top 5 van medicatie die je het vaakst voorschrijft. De kans is daardoor groot dat je juiste variant meteen in het lijstje ziet. Huisartsassistente Wendy legt uit waarom ze dat zo handig vindt.

24-04-2023

De eerste keer als Sanday op 3 beurzen!

Lees hier over de eerste beurzen waar we te zien waren als Sanday: het KNMP-congres, het NEDhis-congres en de Mosadex experience!