Nieuw in ASP: Meest voorgeschreven medicatie

04-09-2023

We versnellen jouw voorschrijfproces!

Naast de nieuwe inlogmethode, versnelden we nu ook jouw voorschrijfproces! Achter de schermen veranderden we jouw medicatie-overzicht. Vanaf nu zie je in ASP een top 5 van medicatie die je het vaakst voorschrijft. De kans is daardoor groot dat je de juiste variant meteen in het lijstje ziet. Dat betekent geen geblader meer door paginalange medicatielijsten.

“Neem bijvoorbeeld paracetamol,” legt Wendy Breuker uit. Ze is huisartsassistente bij praktijk Waalfront en triagist bij de huisartsenpost. “Toen je die vroeger opzocht, zag je eerst een lijst op alfabetische volgorde met bovenaan allerlei combinatiepreparaten. Uit mijn hoofd stond pas op pagina 5 een normale pil van 500mg”, vervolgt ze. “Als je de medicatie die je normaal gesproken het meest voorschrijft meteen in een lijstje voor je ‘snufferd’ hebt, dan ben je veel sneller. Dat is tijdsbesparing die per patiënt misschien klein lijkt, maar op maand- en jaarbasis loopt dat gewoon op.”

Wendy is actief in de softwarecommissie en gaf ons de tip om een lijstje met de top 5 meest voorgeschreven medicatie te ontwikkelen. Ze test de nieuwe feature nu een aantal weken. “Ik vind dat een HIS mij moet ondersteunen, en niet andersom,” meent ze. “En dit is dan precies zo’n voorbeeld van een ogenschijnlijk kleine verandering die gewoon meerdere keren per dag gebruikersgemak gaat opleveren.”

Hoe werkt de meest voorgeschreven medicatie?

We houden wekelijks bij welke varianten van medicatie jij het vaakst voorschrijft. Dit verversen we elk weekend. Als je vervolgens een recept voorschrijft, zie je bovenaan de pagina de variant medicatie die jij over het algemeen het meest kiest. De kans dat je door een lijst moet klikken, wordt daarom erg klein. “Dit is een mooi voorbeeld dat laat zien dat ASP gewoon vooruitstrevend is en blijft innoveren.” Bedankt voor het compliment en het testen, Wendy!