AFAS, Sanday en Inprof: een nieuwe koppeling

25-01-2024

Dankzij de samenwerking tussen Sanday en Inprof, automatiseren apothekers al een paar maanden hun financiële administratie in AFAS. “Nu ververs je AFAS en ‘poef’: daar staat de factuur van de patiënt die nét over de drempel naar buiten loopt”, vertelt Johan van den Brink trots. Vanuit Inprof hielp hij Sanday en apothekers om hun boekhouding naadloos aan te sluiten op AFAS. “Die excelletjes aan het eind van de maand? Hoeft niet meer”, lacht hij.

Het exporteren en importeren van die excelletjes had drie grote nadelen: 1) alles moest handmatig, 2) je kon alleen aan het eind van de maand je financiën van de afgelopen maand zien en 3) dat excelbestand was heel precies en daarom foutgevoelig. “Die kolommetjes en veldjes moesten zó fijnmazig gekoppeld worden. Dat kon weleens misgaan”, legt Johan uit. “Deze nadelen hebben we nu opgelost. Door de nieuwe koppeling vind je alles automatisch terug in AFAS, krijg je meteen inzicht en maak je minder fouten. Veel efficiënter dus”.

Implementatie door Inprof

Johan hielp vanuit Inprof met de ontwikkeling van de koppeling tussen Sanday en AFAS. “Of koppelen met AFAS moeilijk is? Nee, niet echt”, verzekert Johan. “Maar, je moet maar nét weten hoe AFAS iets aangeleverd wil hebben. En die boekhouderstaal is een hele andere taal dan die van een apotheker of van een IT’er. Gelukkig spreek ik ze alle drie: en dat is best handig als je continu overlegt. Ik kan de problemen en gegevens van de ene partij goed vertalen naar hoe een ander het begrijpt. Verder kan ik eigenlijk niks. Ik heb niks zelf geprogrammeerd en heb nog nooit een recept voorgeschreven. Ik ben puur de tolk tussen AFAS, Sanday en de apotheker.”

“Een Whizz-kid vind ik echt een scheldwoord

Daarin schiet Johan zichzelf tekort, vinden we. Naast dat hij Sanday hielp met de ontwikkeling van de koppeling, hielp hij vervolgens ook meerdere apothekers met het inregelen. Want, hij kent AFAS zo goed als de binnenkant van zijn broekzak. Daarom wordt hij her en der nog steeds gebeld als een apotheker even vastloopt. Je zou hem dus een soort ‘Whizz-kid’ kunnen noemen. Maar daar is hij het zelf niet mee eens: “dat vind ik echt een scheldwoord!”.

Waarom? “Omdat het dan lijkt alsof ik allemaal tovertrucjes uitvoer waar jij niets van kan begrijpen. Als ik dat zou doen, dan laat ik wel een tevreden apotheker achter, maar geen slimmere. Dat is niet mijn doel. Als jij vastloopt, dan wil ik uitleggen wáárom je vastloopt. Ik weet vaak wel meteen waar je op moet klikken, maar ik wil dat het door jouw eigen vingers heen gaat, in plaats van dat mijn muis meteen weer over jouw scherm vliegt. Het is namelijk echt niet moeilijk: je moet het gewoon even weten”.

En nu?

Johan denkt aan de toekomst: “deze koppeling, hoe fijn die ook werkt, is eigenlijk nog maar stap één. Ik wil apothekers laten zien dat je zó veel meer kan in AFAS dan enkel facturen over de schutting gooien. Je kan door deze koppeling bijvoorbeeld incassobestanden aanmaken, de volledige debiteurenaanmaning in AFAS zetten, of Molly, de betaalprovider koppelen aan herinneringsmailtjes, zodat mensen meteen vanaf hun telefoon kunnen betalen. Dus mochten apothekers nu werken met een oud boekhoudsysteem of willen ze wat nieuws? Dan zou ik zeker AFAS overwegen. En als je daarbij mijn hulp wilt, dan denk ik natuurlijk graag met je mee!”

Ook interessant

04-09-2023

Nieuw in ASP: Meest voorgeschreven medicatie

We versnellen jouw voorschrijfproces! In de nieuwe versie van ASP zie je vanaf dan een lijst met een top 5 van medicatie die je het vaakst voorschrijft. De kans is daardoor groot dat je juiste variant meteen in het lijstje ziet. Huisartsassistente Wendy legt uit waarom ze dat zo handig vindt.

15-07-2023

Griep- en pneumokokkenmailing

Log in of registreer voor de griep- en pneumokokkenmailing! Nodig jouw patiënten zo eenvoudig mogelijk uit voor de griep- en pneumokokkenvaccinatie met ons eigen portaal: de pro-mailservice.

Sanday logo met mail voor het pro-mailservice portaal voor griep- en pneumokokkenvaccinatie
30-01-2023

Sanday: Dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.

26-06-2023

Nieuw in Sanday: een primeur bij BijsluiterPlus

Dankzij de nieuwe koppeling tussen Sanday en BijsluiterPlus hoef jij nooit meer te zoeken naar medicijninformatie. Schrijf aan in Sanday, klik op het gele logo van BijsluiterPlus (of scan de verpakking) en zie direct betrouwbare informatie over een specifiek medicijn. Hoe dat werkt, lees je in deze blog!

19-03-2024

Recept autorisatiescherm in ASP: De Grote Make-over

In de release van ASP vond je de nieuwe versie van het Recept autorisatiescherm. Lees hoe huisarts en softwarecommissielid Menno wat er allemaal komt kijken bij deze monsterklus.

Recept autorisatiescherm
28-08-2023

ASP: We ontwikkelen een Consult-to-go app

We ontwikkelen een app waarin je altijd jouw spreekuurlijst, patiëntgegevens en afspraakomschrijvingen kan zien. Ook als ASP niet bereikbaar is. Zo weet jij altijd wie er waarom voor je zit.