Slimme koppeling tussen Sendi en Sanday

31-10-2024

Van foto tot zorg

Nog sneller en nog veiliger patiëntfoto’s bekijken. Dit kan huisartsenpraktijk Boom en Driece dankzij de vernieuwe koppeling tussen Sanday en Sendi. Dat is fijn voor assistenten, artsen én patiënten. “We zeggen nu makkelijker: ‘Stuur eerst een foto, dan kijken we ernaar’”, aldus praktijkmanager Gerjanne. Zo eenvoudig als dat klinkt, is het ook in de praktijk.

Gerjanne is praktijkmanager bij huisartsenpraktijk Boom en Driece. We reizen naar het Zuid-Hollandse dorp Ooltgensplaat om hun ervaring met de koppeling te horen. Bij binnenkomst zien we een grote puzzel in de wachtkamer liggen. Een wachtende patiënt legt net een paar stukjes aan. Gerjanne haalt ons op en zegt: “Grappig he, zo werkt het hele dorp onbewust een beetje mee om die puzzel af te krijgen.”

Een uitkomst

Als Gerjanne ons meeneemt naar een spreekkamer, komen we langs de assistenten. “Voor hen is werken met Sendi en Sanday echt een uitkomst”, vertelt Gerjanne. “Bepaalde patiëntvragen kunnen we net zo goed via een foto beoordelen. Als er voorheen een patiënt belde met een vreemd vlekje, vroeg de assistente: “Heb je al een account op het patiëntenportaal?” Dan was het antwoord vaak “Nee”, en dan moest die persoon weer een account aanmaken. Of het was “Ja, maar ik kom er niet in”.

Vervolgens was de assistente lang bezig om uit te leggen hoe de patiënt kon inloggen om een foto te sturen. Gerjanne: “Uiteindelijk vroegen we dan maar of de patiënt de foto wilde mailen. Maar daar wilden we vanwege de AVG-wetgeving juist graag vanaf. Dit hele proces kostte de assistenten heel veel tijd. En het leverde veel frustratie op, aan beide kanten.”

Zonder gedoe

Hoe gaat dat dan nu met Sendi en Sanday? “Veel sneller en gemakkelijker!”, zegt Gerjanne enthousiast. “Als een patiënt belt met een klacht waarbij de huisarts genoeg heeft aan een foto, zeggen we: ‘Maak anders eerst eens een foto, dan kijken we ernaar’. Dat zonder gedoe: er is geen account of inlog met DigiD meer nodig. We versturen een sms’je met een link en de patiënt kan vervolgens meteen de foto sturen. Supersnel én superveilig! Bovendien kan iedereen uit de voeten met sms, ook de meeste ouderen.”

Directe koppeling

Sinds kort is er een directe koppeling met Sanday. De huisartsenpraktijk in Ooltgensplaat was de eerste praktijk die met onze nieuwe tweewegkoppeling is gaan werken. Gerjanne: “Dankzij de koppeling krijgt de huisarts meteen een melding in Sanday dat er een foto klaarstaat. Onze huisartsen vinden het vooral fijn dat ze niet steeds op een ander platform hoeven in te loggen. Alles staat op één plek. Zo zien ze niets meer over het hoofd.”

Gerjanne vervolgt: “Als dit soort processen te veel moeite kosten, zeggen artsen al snel: ‘Plan maar een paar minuten spreekuur in, dan ben ik sneller klaar’. Maar nu kan het dus even snel tussendoor. Zo blijft het spreekuur open voor patiënten die meer tijd en aandacht nodig hebben.”

Minder lang wachten

Vooral in de drukke zomerperiode hebben huisartsen de voordelen goed gemerkt. Als je als huisarts alleen staat omdat collega’s op vakantie zijn, is het extra fijn om sommige vragen snel tussendoor af te handelen. Gerjanne: “Als patiënten op het spreekuur komen, is het ook vaak van: ‘Oh, maar als ik er nu toch ben…’ Dan wordt een consult onverwacht langer en loopt de planning in de soep. Niet alleen voor ons biedt deze koppeling voordelen, ook voor onze patiënten. Een patiënt hoeft niet meer altijd langs te komen. En als dat wel zo is, kan dat een stuk sneller.”

Naar wensen geluisterd

Gerjanne vertelt: “Omdat wij als eerste huisartsenpraktijk met de nieuwe koppeling gingen werken, zijn we betrokken geweest bij de ontwikkeling ervan. Sanday vroeg ons naar onze wensen en naar de manier waarop we in de praktijk werken. Toen heb ik aangegeven dat we naast e-consulten graag een apart kopje met fotoconsulten wilden hebben. En dat zit er nu in! Dat is wel heel fijn, dat er zo goed naar onze wensen wordt geluisterd.”

Nieuwe functies

Ook over de nieuwe functies binnen Sendi is Gerjanne enthousiast. “Je kunt nu ook de uitslag van een urinetest delen met de patiënt of een vragenlijst versturen over een bepaalde klacht. Ook dat soort functies scheelt ons veel telefoontjes en dus tijd.” Maar het belangrijkste vindt Gerjanne toch de voordelen voor de patiënt. “Je wordt veel sneller geholpen en weet dus eerder waar je aan toe bent. We merken dat patiënten dat waarderen.”

Werk je met Sanday en wil je Sendi ook proberen? Klik dan verder