Nieuw in Sanday: ontvang patiëntfoto’s met Sendi!

29-06-2023

Slim samenwerken met Sendi

Een patiënt is bezorgd over een insectenbeet en twijfelt of hij bij de huisarts langs moet komen. Geen onbekend scenario, toch? In 80% van de gevallen zijn deze fysieke consulten overbodig. Daarom voegden we in de laatste update (23.06) een link toe naar Sendi, het online triage-ondersteuningsplatform van Medi-link. Later in het jaar kan je via een Single Sign On patiëntfoto’s ontvangen, beoordelen en bewaren.

Slim samenwerken met Sendi

We slaan de handen ineen met Sendi! Deze samenwerking leidt tot een integratie van Sendi in ons platform voor huisartsen. Hierdoor ontvang, beoordeel en bewaar je op een veiligere manier patiëntfoto’s. Bovendien hoef je geen gegevens meer over te typen en zijn aparte logins niet meer nodig. Veel sneller en minder foutgevoelig dus!

Hoe werk ik met Sendi?

De volledige integratie staat gepland aan het eind van dit jaar. Maar: vanaf nu kan je alvast gebruik maken van een hyperlink in Sanday die je leidt naar het Sendi-platform. Aan het einde van dit jaar breiden we deze functie uit naar een SSO. Nog even wachten, maar we zijn er bijna!

Geweldig nieuws!

Megan Oosterbaan (CEO Medi-Link) is blij met de samenwerking: “Sendi en Sanday vullen elkaar uitstekend aan. De directe integratie van onze online triage-ondersteunende beeldoplossing met het huisartseninformatiesysteem maakt processen sneller, eenduidiger en transparanter. Minder tijdsdruk, minder stress en een nog betere patiëntenzorg – daar staan onze beide bedrijven voor. Deze krachtenbundeling is geweldig nieuws voor patiënten en professionals.”

Daar is onze CEO Gijs het mee eens: “Dit teamwork met Sendi bevestigt weer dat we samen ontzettend mooie dingen kunnen maken als we gewoon ‘slim samenwerken voor betere zorg’. Want: hoe waardevol is het om te profiteren van elkaars specialisme?! Zo combineren we het beste van twee werelden tot een geheel waar zorgprofessionals en patiënten baat bij hebben. Daar zijn we ontzettend trots op.”

Ook interessant

10-01-2023

Wat betekent de naam 'Sanday'?

De naam Sanday is natuurlijk niet zomaar gekozen. Na de fusie tussen Promedico en Omnihis wilden we de toekomst ingaan als één stevige organisatie. Daar hoort een onderscheidende, frisse, nieuwe naam bij. Sanday was de uitkomst. Hoe we daarop kwamen? We nemen je graag mee in ons denkproces!

Uitleg van het logo van Sanday
23-01-2023

Een terugblik op 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de benodigde certificeringen en als kers op de taart fuseerden we. We gaan met je door de vijf hoogtepunten van 2022. Gewoon, voor een beetje nostalgie.

31-10-2022

Gegevensbeveiliging bij Sanday

Een data lek. Je hebt er vast wel eens over gehoord of gelezen. Misschien heb je zelfs wel eens een e-mail of brief gehad van een instantie met de vermelding dat bepaalde gegevens van je gelekt zijn. Fijn is het niet. Zeker niet wanneer dit gevoelige data betreft. Maar wat verstaan we precies onder een data lek? Hoe herken je deze en, belangrijker nog, hoe voorkom je het? Rutger van den Brink is security officer bij Sanday. Hij vertelt je hier graag meer over en wat wij doen om het lekken van data te voorkomen.

16-01-2023

Duizendpoot Hanneke-Tan Koning over Sanday

Hanneke Tan-Koning werkt als eerste praktijk met het gloednieuwe platform van Sanday: "Ik geloof oprecht dat we op weg zijn naar het beste product van Nederland". Lees hier de ervaringen van de eerste gebruiker!

28-11-2022

De ‘Consult-to-go app’, een patiëntdossierinzage op je smartphone!

We ontwikkelen een Consult-to-go-app voor Sanday voor de Huisarts. Zo zie je optimaal al je patiëntdossiers in: ideaal voor een patiëntbezoek.

Consult-to-go App
15-12-2022

Gegevensbeheer: doe 't veilig!

Bij Sanday vinden we beveiliging van gegevens erg belangrijk. Zeker omdat we werken met gevoelige gegevens. Hackers en software worden steeds kundiger in het vinden van sluiproutes en omwegen tot die gegevens. Waarbij er in het nieuws inmiddels meer dan één voorbeeld te vinden is van hoe een groot systeem gehackt is nadat er maanden eerder iemand binnen het bedrijf toegang had verkregen tot de systemen. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om een ‘sterke kluis’ te hebben.