Opheldering over DOMO in ASP

24-11-2023

Wat is DOMO en wat doet DOMO met mijn gegevens?

Na de aankondiging van onze nieuwe subverwerker DOMO in ASP, kregen we veel vragen in onze inbox. In ons enthousiasme over de mogelijkheden van DOMO, hebben wij onbewust verwarring veroorzaakt door onze uitleg. Vooral voor degenen die misschien minder bekend zijn met technische termen. Daarom willen we bij deze verduidelijken wat een ‘subverwerker’ eigenlijk is en hoe jij altijd de regie houdt over jouw eigen data.

Subverwerkers… hoe zit dat?

We lazen dat een aantal gebruikers ervanuit gingen dat een subverwerker hun data zelfstandig gaat ‘gebruiken’. Dit is gebaseerd op een aanname dat subverwerkers dan zomaar door al jouw gegevens gaan struinen. Dat is gelukkig niet zo! Want: 1) dat mogen zij niet (en wij trouwens ook niet) en 2) dat is gewoonweg niet hoe subverwerkers werken en hoe wij DOMO gaan inzetten. Een subverwerker zoals DOMO stelt enkel haar ‘gereedschap’ beschikbaar aan ons, zodat wij daar, in DOMO’s geval, dashboards mee kunnen bouwen. Subverwerkers verwerken dus niet zelfstandig jouw data: het is gewoon een ‘hulpje’ die wij gebruiken voor gespecialiseerde klussen.

Subverwerkers zijn noodzakelijk voor elk goed softwareproduct. De IT-wereld is te complex om alles zelfstandig te doen. Denk dan aan zaken als hosting, IT-beheer, databeheer… en niet het allerminste: alles veilig houden. Omdat deze processen wél ontzettend belangrijk zijn om tot in de puntjes op orde te hebben, zou het onverantwoordelijk zijn om dat niet over te laten aan specialisten. Deze specialisten kiezen wij al jaren met grote zorgvuldigheid uit. We geven namelijk niet zomaar groen licht aan partijen. Daar gaan strikte veiligheidsprocedures aan vooraf.

Wat is DOMO?

Een dashboardtool

Samen met DOMO zetten we een stap dichterbij data-driven healthcare. Daarom introduceren we met DOMO in de loop van 2024 een nieuwe module, genaamd ‘ASP Insights’. In ASP Insights zie je dashboards met interessante inzichten over jouw patiëntpopulatie en praktijkvoering. Deze inzichten zie jij straks in verschillende tabellen, grafiekjes en visualisaties.

De huisartsen die het nieuwe zorgplatform, Sanday, gebruiken, werken nu ook al met Sanday Insights. Apotheekhoudend Huisarts Hanneke Tan-Koning weet nu bijvoorbeeld op welk moment het drukker is in haar praktijk: “en daar pas ik vervolgens mijn personeel op aan. Ook kan ik checken welke nierfuncties bij welke voorschriften wel of juist niet bekend zijn.”

Een exporttool

We gaan DOMO ook gebruiken voor exports, net zoals we dat nu doen bij het Sanday-platform. Denk daarbij aan de automatische exports naar VIP/Topicus, ZorgOpOrde of andere grote exports, bijvoorbeeld naar NIVEL. Waarom we hiervoor DOMO gaan inzetten? Omdat DOMO de exports sneller aanmaakt. In tegenstelling tot de huidige, nachtelijke exports, maakt DOMO de exports zowel overdag als ’s nachts. Hierdoor leveren we de exports sneller aan bij de juiste partij, met jouw toestemming natuurlijk.

Jij merkt hier niks van, omdat de exports inhoudelijk niet zullen veranderen. Maar, voor ons is het flink makkelijker werken. En dat levert tijd op die we weer gaan gebruiken aan dingen die jij wél merkt. Daarom gaan we eerst aan de gang met de exportfunctie en daarna met de dashboards.

Dus… wat doet DOMO met mijn data?

Het korte antwoord: Niets anders dan ons faciliteren van opslag.

Het lange antwoord:

  • DOMO doet zelf niets met jouw data. Zij stellen enkel hun gereedschap voor ons beschikbaar zodat wij daar dashboards mee kunnen bouwen. DOMO zelf maakt dus geen dashboards, ze maken het alleen mogelijk dat wij en uiteindelijk jijzelf dat kunnen doen.
  • DOMO en Sanday analyseren jouw data ook niet. Als wij de dashboards gaan bouwen, baseren we deze op testdata. Wij krijgen jouw ‘echte’ data daarom ook niet te zien. Alleen jij hebt dus inzicht in jouw eigen gegevens, niemand anders.
  • De inzichten blijven binnen de muren van jouw praktijk. Wij gaan dus geen gezondheidsgegevens gebruiken voor eigen of verdere analyse. Het zijn namelijk jouw gegevens, en die zijn en blijven van jou. Daar gaan wij niet ineens aanzitten. Dit alles hebben we ook met elkaar afgesproken in de verwerkersovereenkomst!

Wij hebben dus de volledige controle over de omgeving, en jij blijft de rechtmatige eigenaar van je data. Heb je nog vragen? Mail naar fg@sanday.com.

Ook interessant

04-09-2023

Nieuw in ASP: Meest voorgeschreven medicatie

We versnellen jouw voorschrijfproces! In de nieuwe versie van ASP zie je vanaf dan een lijst met een top 5 van medicatie die je het vaakst voorschrijft. De kans is daardoor groot dat je juiste variant meteen in het lijstje ziet. Huisartsassistente Wendy legt uit waarom ze dat zo handig vindt.

31-10-2022

Gegevensbeveiliging bij Sanday

Een data lek. Je hebt er vast wel eens over gehoord of gelezen. Misschien heb je zelfs wel eens een e-mail of brief gehad van een instantie met de vermelding dat bepaalde gegevens van je gelekt zijn. Fijn is het niet. Zeker niet wanneer dit gevoelige data betreft. Maar wat verstaan we precies onder een data lek? Hoe herken je deze en, belangrijker nog, hoe voorkom je het? Rutger van den Brink is security officer bij Sanday. Hij vertelt je hier graag meer over en wat wij doen om het lekken van data te voorkomen.

24-08-2023

Nieuw in ASP: Log in met de authenticator-app!

In de nieuwe update van ASP (2023.3) vereenvoudigden we jouw inlogproces. Vanaf nu kan je inloggen via tweefactorauthenticatie (2FA)! Geen fysieke digipassen meer: je meldt je gewoon aan met je smartphone via een (gratis) authenticator-app.

25-09-2023

Sanday en PharmaPartners samen in actie

Sanday en Pharmapartners tekenen een intentieverklaring waarmee ze de uitwisseling van medicatiegegevens gaan verbeteren

Samenwerking Sanday en PharmaPartners
05-01-2023

Waarom Promedico en Omnihis fuseerden

Je hoeft geen wiskundige te zijn om het bovenste te snappen: Omnihis en Promedico zijn het afgelopen jaar gefuseerd. Hierdoor verdwijnen de oude bedrijfsnamen en zetten we ons begin 2023 volledig in als Sanday – digitale zorgverbinders. Een nieuwe naam dus, maar de vertrouwde gezichten en jarenlange ervaring blijven. Waarom we fuseerden? Dat leggen we je uit in dit bericht.

15-12-2022

Gegevensbeheer: doe 't veilig!

Bij Sanday vinden we beveiliging van gegevens erg belangrijk. Zeker omdat we werken met gevoelige gegevens. Hackers en software worden steeds kundiger in het vinden van sluiproutes en omwegen tot die gegevens. Waarbij er in het nieuws inmiddels meer dan één voorbeeld te vinden is van hoe een groot systeem gehackt is nadat er maanden eerder iemand binnen het bedrijf toegang had verkregen tot de systemen. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om een ‘sterke kluis’ te hebben.